Què és l’Observatori de la Islamofòbia a Catalunya (ODIC)? 

És una eina que pretén monitorar i centralitzar totes les denúncies d’islamofòbia que succeeixin al territori català. Denunciar (tan judicial com socialment) és important per dues qüestions perquè les persones que pateixen aquestes discriminacions puguin trobar justícia i, al mateix temps, és molt important visibilitzar que el fenomen no només existeix sinó que les xifres són alarmants.

Què entenem per islamofòbia?

Tot acte de discriminació, actitud hostil o perjudici provocat a una persona pel fet de ser musulmana. També, tot discurs que fomenta i/o normalitza aquestes pràctiques. Dins d’un marc global definit per la manipulació progressiva a l’espai públic constitueix motiu de rebuig o sospita, la religió musulmana i els seus practicants són presentats – i així percebuts – de manera axiomàtica com una realitat estranya i amenaçant.

Aquesta amenaça cristal·litza de maneres molt diverses: als debats al voltant de l’ús del burqa i niqab dins l’espai públic, però també a l’ascens de partits polítics d’ultradreta amb discursos hostils a les comunitats musulmanes; al rebuig veïnal a l’obertura d’un oratori, però també a l’extensió i aplicació de l’amenaça “terrorista” al conjunt de l’Islam; a les ofenses quotidianes que experimenten les dones que decideixen portar hiyab, però també a les pràctiques espontànies de segregació que tenen lloc dins d’escoles, hospitals o la resta d’espais públics.

Amb la col·laboració de: