Què és l’ODIC?- L’Observatori de la Islamofòbia a Catalunya-

És una eina que pretén monitorar i centralitzar totes les denúncies d’islamofòbia que succeeixin al territori català. Denunciar (tan judicial com socialment) és important per dues qüestions perquè les persones que pateixen aquestes discriminacions pugui trobar justícia i per altra banda és molt important visibilitzar que el fenomen no només existeix sinó que les xifres són alarmants.

Que entenem per islamofòbia?

Tot acte de discriminació, actitud hostil o perjudici provocat a una persona pel fet de ser musulmana. També, tot discurs que fomenta i/o normalitza aquestes pràctiques. Dins d’un marc global definit per la manipulació progressiva a l’espai públic constitueix motiu de rebuig o sospita, la religió musulmana i els seus practicants són presentats – i així percebuts – de manera axiomàtica com una realitat estranya i amenaçant.

Aquesta amenaça cristal·litza de maneres molt diverses: als debats al voltant de l’ús del burqa i niqab dins l’espai públic, però també a l’ascens de partits polítics d’ultradreta amb discursos hostils a les comunitats musulmanes; al rebuig veïnal a l’obertura d’un oratori, però també a l’extensió i aplicació de l’amenaça “terrorista” al conjunt de l’Islam; a les ofenses quotidianes que experimenten les dones que decideixen portar hiyab, però també a les pràctiques espontànies de segregació que tenen lloc dins d’escoles, hospitals o la resta d’espais públics.

Amb la col·laboració de: